فیلتر هپا چیست ؟
در این مقاله با ارئه ی مطالبی به بررسی در جهت معرفی و آشنایی با فیلتر هپا و کاربرد آن در مصارف مختلف خواهیم پرداخت. به طور کلی فیلتر هوا وسیله ای است که با دارا بودن یکسری عملکرد و قابلیت ها قادر است ذرات ریز و معلق و ناخالصی های موجود در هوا را جذب نماید.
لازم به ذکر است اکثر فیلتر های هوا از سلولز عمل آوری شده ( کاغذ ) که با فیبر های مصنوعی ترکیب شده، ساخته می شوند و در وسایلی مختلفی مانند جاروبرقی، کولر گازی اسپلیت، تصفیه هوا، خودروها کارایی دارند و به دلیل همین میزان از کارایی به گونه ای طراحی شده اند که انواع آن به جهت کاربرد در موارد مختلف نیز موجود میباشد که در این زمینه میتوان به فعالیت شرکت های گوناگون در خصوص ارائه ی انواع فیلتر با تکنولوژی و علم روز، با جذب متفاوت مانند فیلتر هوا هپا، فیلتر هوا کاغذی، فیلتر هوا اسفنجی، فیلتر هوا کربنی اشاره نمود.
این محصولات را به جهت عرضه در بازار تولید می نماید که نمونه ای از آن فیلترهای کاربردی در وسایل سرمایشی می باشد. در ادامه ی مطالب این مقاله جهت دریافت اطلاعات بیشتر از فیلتر هپا و کاربرد های آن با ما همراه باشید.
فیلتر هپا و کاربرد آن
همانطور که گفته شد این نوع از تجهیزات از جمله کاربردی و مطرح ترین ها به شمار می آیند چرا که با برخورداری از یکسری قابلیت ها میتوانند به راحتی و در زمان کوتاهی هوای مناسب و مطبوع عاری از هرگونه آلودگی و آلاینده در محیط مورد نیاز را فراهم آورند. در واقع باید گفت به نوعی وجود این ابزار یا تجهیزات در زندگی امروزه ضروری میباشد زیرا با این میزان از ذرات ریز، گرد و غبار، ذرات خاک موجود در هوا عملا تنفس و در اختیار داشتن هوایی سالم امکان پذیر نخواهد بود و همچنین نیز ممکن است به بروز مشکلاتی از قبیل بیماری های تنفسی مانند: آسم، آلرژی و غیره شده و خطرات جدی ای را برای گروه های حساس از جمله: افراد سالخورده و کودکان را همراه داشته باشد.
از نمونه های دیگر در بررسی فیلتر هپا و کاربرد آن میتوان به کارایی چشمگیر آن در محیط خانه و محل کار اشاره نمود که مانع از ورود هرگونه آلاینده هایی مانند ذرات ریز معلق، گرد و غبار، ذرات خاک به هوا شده و در مقابل با انجام عملیاتی هوایی سالم و مطبوع را فراهم می آورد در غیر این صورت با گذشت زمان امکان بروز مشکلاتی مانند بیماری ها شده و پیامدهای منفی ای را در این باره به همراه خواهد داشت که نمونه ی بارز آن پیدایش آسم و آلرژی میباشد.
البته امروزه شرکت های لوازم خانگی با ارائه و تولید جدیدترین ابزار برای رفع این مشکل به این صورت که در وسایلی که دمش و دهش هوا و فیلتر بوده مانند اسپلیت، تصفیه هوا، جاروبرقی از فیلتر هپا استفاده نموده است. همچنین فیلتر هپا و کاربرد آن در زمینه های دیگری مانند آزمایشگاه و صنعت نیز ایفای نقش می نماید.
ساختار فیلتر هپا
اما در رابطه با ساختار فیلتر هپا ( HEPA ) باید گفت به این نحو است که این صورت است که الیاف پلیمری خاص مانند الیاف شیشه ای، فایبر گلاس به طور تصادفی و نامنظم درهم فشرده شده که دارای منافذ ریزی هستند که در هنگام عبور جریان هوا از فیلتر هپا ذرات بزرگتر از ۰.۰۳ میکرون در فیلتر باقی می مانند و به این واسطه هوا از هرگونه ناخالصی عاری می گردد.
فیلتر هپا که مخفف عبارت High Efficiency Particulate Air بوده و به معنی حذف ذرات معلق هوا با کارایی بالا می باشد، برای افزایش کارایی و جذب بیشتر ، فیلتر هپا را به صورت آکاردئونی تا می کنند به این ترتیب حجم زیادی از فیلتر در یک بخش کوچک فشرده می شود. نقش اصلی فیلتر هپا و کاربرد آن به این گونه بوده که با هدف حذف ریز ترین ذرات معلق در هوا به ارائه ی هوایی مطبوع می پردازد.
عملکرد فیلتر هپا چگونه است ؟
طراحی فیلتر هپا به صورتی است که به هنگام عبور هوا با سه روش مسدود کردن ، گیر افتادن ، انتشار و پراکندگی انجام گرفته و به علت داشتن لایه های متعدد و مختلف ، با عبور جریان هوا که حاوی ذرات ریز و درشت معلق می باشد ذرات با قطر 100 نانومتر در فیلتر باقی می مانند و در این حالت جریان هوا به صورت شعاعی از فیلتر ادامه داشته و از آنجا که بافت فیلتر هپا متراکم بوده، ذرات بزرگتر از ۱ میکرون در الیاف متراکم فیلتر گیر میافتند اما هوا عبور میکند و در مرحله آخر ذرات کوچکتر از ۰.۱ میکرون به طور مداوم تغییر جهت داده تا در یک مسیر نامنظم حرکت میکنند این نوع حرکت باعث میشود تا سرعت انتشار آنها کاهش پیدا کرده و احتمال گیر افتادنشان در فیلتر هپا افزایش می یابد و به این ترتیب فیلتر هپا ریزترین ذرات موجود در هوا را تصفیه میکند و هوای تمیز و عاری از آلاینده را برای شما فراهم میکند . نکته ی حائز اهمیت درباره این تجهیزات این بوده که ردههای فیلتر هپا شناخته میشوند. H10 ، H11 ، H12 ، H13 و H14 بر اساس میزان فیلتراسیون آنها تعیین شده که در انواع مختلف.